Çekim Sonrası Anında İmplant

İmmediate implant olarak adlandırıyoruz. Bahsettiğimiz durum ; Dişimiz, bir sebepten dolayı çekilirse hemen aynı seansta çekim boşluğuna implantı yerleştirme işlemidir. Genelde işlem süresini kısaltmakla birlikte, implant işlemini de kolaylaştırıyor ve Bir çok vakada da olmazsa olmaz diyebiliriz.

Normalde çekim sonrası en az 3 ay gibi bir süre beklenir. Çekim soketi kapanır, kemik ile dolar. Sonra insizyon yani kesi ile tekrar açılır, implant yuvası hazırlanıp implant yerleştirilir ve dikiş atılarak kapatılır. İmmediate implantasyonda ise zaten açık olan çekim boşluğu , implant yuvası için hazır hale getirilecek şekilde düzenlenir ve implant yerleştirilir. Ekstra 3 ay beklemediğimiz gibi, cerrahi işlem açısından da kesme ve dikme gibi işlemleri çoğu vakada ortadan kaldırıp işlemi kolaylaştırır. Sadece tek anestezi ile tek seferde işlem tamamlanmış olur.

Bir diğer avantajı ise kemik ve dişeti seviyesini korumasıdır. Çekim sonrası, iyileşme sırasında ortalama %30 kemik kaybı oluşur. İmplantı hemen yerleştirirsek bu kaybı minimuma indiririz. Dişeti seviyesini korumak ise bazen olmazsa olmazdır. Ön bölgede çekim yapılacaksa eğer, aynı anda implantı ve geçici dişi koymadığımız takdirde dişeti yukarı doğru çekilecek ve pembe estetiği daha sonra sağlamak çok zorlaşacaktır. Bu yüzden ön diş çekimlerinde immediate implant olmazsa olmaz bir durumdur diyebiliriz.

Çok hassas ve tecrübe gerektiren bir uygulamadır. Hassasiyetle ve kemik travmaya uğratılmadan yapıldığında yüksek oranda başarılıdır. Bazı durumlarda ekstra kemik tozu kullanmak gerekebilir. Vakaların %90’ına yakınında çekim sonrası implantı uygulayabiliyoruz. Eğer dişiniz çekildiyse ve implant yapılmadı ise ilk 2 hafta içinde de yapılabilir.

Bu avantajlarından dolayı çekim sonrası implantı tavsiye ediyorum. Eğer implant yaptıracaksanız çekilir çekilmez yapılması çok daha iyi olabilir. Ancak işlemin, bu konuda uzman ve tecrübeli biri tarafından yapılması da önem arzeder.